Αρχική » Blog/Συνταγές » Γιατί να βάλετε την καρύδα στην ζωή σας!

Γιατί να βάλετε την καρύδα στην ζωή σας!

καρυδα

Γνωρίστε τα εντυπωσιακά οφέλη της καρύδας!


Η καρύδα είναι ο καρπός του φοινικόδεντρου. Χρησιμοποιείται για το νερό, το γάλα, το λάδι, το αλεύρι και φυσικά τη νόστιμη σάρκα της. Οι καρύδες έχουν αναπτυχθεί σε τροπικές περιοχές για περισσότερο από 4.500 χρόνια, αλλά πρόσφατα έγιναν δημοφιλείς λόγω της γεύσης τους, των μαγειρικών τους χρήσεων, καθώς και των πιθανών ωφελειών στην υγεία. Ποια είναι λοιπόν τα πιθανά οφέλη στην υγεία μας από την κατανάλωση της καρύδας;

 1. Είναι πολύ θρεπτική
 

Σε αντίθεση με πολλά άλλα φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οι καρύδες περιέχουν κυρίως λίπος. Περιέχουν επίσης πρωτεΐνες, διάφορα σημαντικά μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα μέταλλα στην καρύδα εμπλέκονται σε πολλές λειτουργίες στο σώμα μας. Για παράδειγμα, περιέχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και της χοληστερόλης. Είναι επίσης πλούσιες σε περιεκτικότητα χαλκού και σιδήρου, τα οποία συμβάλλουν στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και σελήνιο, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρά μας και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

 1. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
 

Μεγάλο μέρος του λίπους της καρύδας συναντώνται με τη μορφή τριγλυκεριδίων μεσαίας αλύσου (MCTs). Το σώμα μας μεταβολίζει τα MCTs διαφορετικά από άλλους τύπους λιπών, απορροφώντας τα απευθείας από το λεπτό έντερο και χρησιμοποιώντας τα γρήγορα για ενέργεια και δεν αποθηκεύονται ως λίπος. Σε μια ανασκόπηση σχετικά με τα οφέλη των MCTs σε άτομα με παχυσαρκία διαπιστώθηκε ότι αυτά τα λίπη μπορεί να προωθήσουν την απώλεια σωματικού λίπους όταν τρώγονται έναντι των μακράς αλύσου κορεσμένων λιπών από ζωικές τροφές. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και πρωτεΐνες συμβάλλει και αυτή στην μείωση του περιττού βάρους, καθώς αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση του αισθήματος της πείνας και της όρεξης.

 1. Μπορεί να ωφελήσει την λειτουργία της πέψης
 

Η υψηλή περιεκτικότητα ινών συμβάλλει και στην καλή λειτουργία της πέψης. Οι ίνες είναι ωφέλιμες για τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία με την σειρά τους παράγουν βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα, τα οποία θρέφουν τα κύτταρα του εντέρου. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου μπορούν, επιπλέον, να μειώσουν φλεγμονές και συμπτώματα που σχετίζονται με διαταραχές του εντέρου, όπως είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

 1. Συμβάλλει στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
 

Η καρύδα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή σε φυτικές ίνες και λίπη, επομένως μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων  σακχάρου στο αίμα. Με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνεται η ταχύτητα με την οποία εισέρχεται η ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος. Μια μελέτη αρουραίων διαπίστωσε ότι η καρύδα είχε αντιδιαβητικά αποτελέσματα, πιθανώς λόγω της περιεκτικότητάς της σε αργινίνη. Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που είναι σημαντικό για τη λειτουργία των παγκρεατικών κυττάρων, τα οποία απελευθερώνουν την ορμόνη ινσουλίνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας. Όταν οι αρουραίοι με διαβήτη έλαβαν πρωτεΐνη από σάρκα καρύδας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα επίπεδα ινσουλίνης και άλλοι δείκτες μεταβολισμού της γλυκόζης ήταν πολύ καλύτεροι από εκείνους που δεν έτρωγαν πρωτεΐνη καρύδας. Επιπλέον, τα βήτα-κύτταρα στο πάγκρεας άρχισαν να παράγουν περισσότερη ινσουλίνη – μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι η βελτίωση της λειτουργίας των βήτα-κυττάρων οφειλόταν, επίσης, στις υψηλές ποσότητες αργινίνης που βρέθηκαν στην καρύδα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες της σάρκας της καρύδας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της πέψης και τη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

 1. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά
 

Η καρύδα περιέχει φαινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες. Οι κύριες φαινολικές ενώσεις που εντοπίστηκαν είναι οι εξής:

 • γαλλικό οξύ
 • καφεϊκό οξύ
 • σαλικυλικό οξύ
 • ρ-κουμαρικό οξύ
 

Οι εργαστηριακές εξετάσεις έχουν δείξει ότι έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στην καρύδα μπορούν να αποτρέψουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, καθιστώντας έτσι λιγότερο πιθανό τον σχηματισμό πλακών στις αρτηρίες, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ορισμένες μελέτες έχουν, επίσης, δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο λάδι καρύδας μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και θάνατο που προκαλούνται από οξειδωτικό στρες και χημειοθεραπεία.

 1. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων
 

Το λαυρινικό οξύ, το οποίο απαρτίζει το 50% των λιπαρών οξέων των ελαίων της καρύδας, κατά την διάρκεια της πέψης σχηματίζει μια ουσία, την μονολαουρίνη. Αυτές οι ουσίες μπορούν να σκοτώσουν παθογονους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες. Για παράδειγμα, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του σταφυλόκοκκου και της μυκητίασης candida albicans.

 

Δοκιμάστε:

 • Αλεύρι καρύδας

στο ψήσιμο ως υποκατάστατο του αλεύρου σίτου. Δεν περιέχει γλουτένη ούτε ξηρούς καρπούς, καθιστώντας το ιδανικό για εκείνους με δυσανεξία στην γλουτένη ή σε οποιοδήποτε ξηρό καρπό. Επιπλέον, είναι μια δημοφιλής επιλογή για όποιον κάνει δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Προσοχή!!! Απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα υγρών συγκριτικά με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για αυτό δεν συνίσταται η 1 προς 1 αντικατάσταση αυτού και επιπλέον προτείνεται η αύξηση της ποσότητας των υγρών.

 • Λάδι καρύδας

τόσο στην μαγειρική όσο και τον καλλωπισμό των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος αλλά και των δοντιών μας! Στην μαγειρική είναι εξαιρετικό, καθώς χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λαυρινικό οξύ έχει μεγάλη αντοχή στις ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ελαφρύ φυσικό αντηλιακό, ως καταπραϋντικό σε δερματοπάθειες, ως ενυδατικό για τα μαλλιά και τα νύχια, καθώς και ως στοματικό διάλυμα.

 • Ζάχαρη καρύδας

Διατηρεί αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά της καρύδας (σε αντίθεση με την κοινή ζάχαρη, η οποία απλά προσφέρει θερμίδες χωρίς καμία αξία) όπως μέταλλα, λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, αντιοξειδωτικά και ίνες. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, απελευθερώνοντας έτσι την γλυκόζη πιο αργά και σταθερά στο αίμα, συμβάλλοντας στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πηγές:

https://www.healthline.com/nutrition/coconut-nutrition#section6

https://www.healthline.com/nutrition/coconut-flour

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil#section9

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.